25 januar 2006

Majka, Jenta frå Verdsrommet (Spadla z oblakov)


Vår lille venn med bolleklipp og stjerneskuddkanon i bakhodet, hvor er du nå? Back then i de skumle 80-åra var det en liten pike som alle ville være; nemlig Majka (Zuzana Pravnanská) med dei raude støvlane som gikk på vannet (akkurat som Jesus, bortsett fra gummipælane).

Dette tsjekkoslovakiske romeventyret rullet over de norske tv-skjermene i åra 1981-1986. Hun kunne mange kule triks og kom fra planeten Gurun til jorda (dvs. Øst-Europa) for å lære om nye kulturer. Serien var sikkert full av kodede meldinger som vi kidsa ikke ferska.

Visstnok har hun lidd av Shirley Tempel syndromet: barnestjerne gone wrong. Heldigvis sier mine kilder at Majka etter en noget trøblete tenåringstid nå lever et stille liv i Bratislava.

7 kommentarer:

Den tenksomme Vraslosken sa...

Aha. Saa det var HER David Bowie henta inspirasjonen til videoene sine fra tidlig paa 80-tallet!

Se bare! Se!

Grillski sa...

En utrolig likhet! Fargene, klippen, alt! Wow, for en øyeåpner!

Den tenksomme Vraslosken sa...

Du som er filmviter, kjenner du til filmen The Official Story? (Oversatt fra argentinsk) Marcelo Pineyro? Jeg og den tenksomme Vrasloskinnen saa den nettopp som siste ledd i fordoeyelsen av helgeutgaven til The Guardian. Den fulgte med som bilag.

Flott sak!

Polarprinsessa sa...

Ouææææææææææææææææææææh! Majka fra verdensrommet va SKUMMEL!!! SKUMMEL, SKUMMEL!

Grillski sa...

Skummel? Jeg som elsket Majka, hun var min første helt nest etter Emil fra Lønneberget (som jeg faktisk lignet på).

LINN fra klar himmel sa...

Tsjekkoslovikia har i grunnen gjort mye bra for filmen. "Tre nøtter til Askepott" er også en tsjekkoslovakisk produksjon. Suverent!

Forøvrig kjørte Dagbladet en egen Majka-kampanje for noen år siden for å få henne tilbake på skjermen.

Grillski sa...

Selv om det ofte var litt underforliggende propaganda (dere husker vel Jon Blund-saken i media for litt siden?)tror jeg ikke vi tok skade av det. Kanskje de har andre kvalitetskrav i dag? POKEMON DIGIMON UÆ UÆ BLING BLING? Dagens unger slipper i allefall det gresselig politisk korrekte 70-tallet (Lekestue, hva faen?).