26 mai 2006

Verdenskontroll

Er det noen der ute som har spillt "Verdenskontroll"? Min kommunist onkel (runs in the family) hadde gått til anskaffelse av det mest politisk korrekte spillet known to man. I et pedagogisk anfall (kan fort skje når man er lærer har jeg hørt), hadde han fått det for seg at om barn (dvs. meg og søs) skulle forstå verdens urettferdighet, måtte vi kjenne det på kroppen.

Slik spiller man "Verdenskontroll":
Dette var som sagt den politiske korrekte versjonen av "Monopol". De to første rundene var det om å gjøre å kjøpe så mange råvarer som mulig. De som sto høyt i kurs var olje, uran og denslags. Det en ikke ville ha var bomull, ris osv.

Etter disse to innledende rundene, fikk man tildelt land etter hvilke råvarer man hadde fått karret til seg. Topplandene var USA, Japan og Danmark. På bunn var India. Stakkars stakkars India. Var man USA fikk man 40.000 hver gang man passerte mål, som India fikk man 400.

Jeg husker spesielt en gang jeg og søstra mi spilte "Verdenskontroll". Jeg ble India og begynte å gråte (selv om jeg sikkert var 12 år gammel). For hver omgang ble jeg hundset og spyttet på av onde USA. I dette spillet var rik = ond. Til slutt var jeg så deprimert at jeg nektet å spille mer. Jeg gråt meg i søvn den natta. Etter denne vekkeren (det er kjipt å være fattig u-land) bestemte jeg meg for å bli lege for de fattige og trengende.

Vi vet jo alle hvordan det gikk.

13 kommentarer:

Polarprinsessa sa...

Vår blodpedagogiske versjon het "Operasjon Verdenkjøkkenet". På skolen. Ikke ta med matpakke i morgen, for da skal dere få mat. Joda. Vi trakk hver vår lapp. Noen få ble USA og Europa. De ble varta opp av lærerne i gymsalen. Fikk deilig middag, brus og is. Jeg ble Asia, det var verst, litt verre enn Afrika. Vi var de fleste. Vi fikk ris og vann. Men det var så lite at bare de store fikk. Jeg var lita og sulten og gjemte meg øverst i ribbeveggen, eller kanskje jeg sto bak ribbeveggpinnene, for det pleide jeg av en eller anna grunn å gjøre, klatre ned på baksida, helt ned til bakken, - dypt rystet over verdens urett.

Grillski sa...

Veit om mange skola som hadde sånne prosjekt. Fint å lese om i avisene dagen etterpå: "sultne elever amok på ungdomskole".

Grillski sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av en bloggadministrator.
LINN fra klar himmel sa...

Vi hadde ikke slike sinnssyke prosjekter på skolen. Men vi hadde en frøken som dro til Kampala og kom tilbake i Ugandas lilla nasjonaldrakt.

Etter det ble det samlet inn masse penger til Uganda. Jeg holdt flere basarer utenfor butikken vår, og Gitte og jeg laget avis til inntekt for Uganda. Den solgte vi til naboene. Veldig innbringende, selvsagt. Men lite tårer, altså.

Marte: Var det rent vann du fikk til den risen?

Grillski sa...

Basarer var veldig inn på 80-tallet. For alt jeg vet er barn fortsatt opptatt av verdens elendighet, eller er de for fulle av informasjon?

Vi hadde atomsoppen og de fattige barna i Afrika å bekymre oss over. Men alle som er født på 70-tallet har vel hatt mareritt om den fryktede atombomba. Det var jo fortsatt kald krig da vi var små, og med Sovjetunionen som nærmeste nabo var trusselbildet krystallklart. Jeg skrev til og med særoppgave om Sovjet på ungdomskolen.

Ostalgi is the new loud.

Polarprinsessa sa...

Nei! Vannet var IKKE reint. Det var brunt og det var litt av poenget som vi skulle lære av. Jeg var sulten og tørst. Derfor sneik jeg meg inn på et rom ved siden av gymsalen for å drikke. Der patruljerte en lærer iført militæruniform, bevæpna med en AG3 som var VELDIG skummel selv om den ikke var ladd. Han brølte til meg, for sånn var nemlig reglene for denne skremmende leken.

LINN fra klar himmel sa...

Dette er så sykt at jeg ikke kan forholde meg til det. Herregud.

Grillski sa...

He he.. Veldig lærerikt måtte det ha vært for lille Polaria! En liten skjelvende unge som blir truet med AG3. De hadde kanskje en litt alternativ tilnærming til pedagogikk i Gratangen? Har aldri hørt om noen lærere som hadde med seg AG3 på skolen, i dag ville de ha blitt saksøkt her i fra og til månen. Kaaaaboooom!

Østfoldingen sa...

Det nærmeste vi kom verdenskjøkken på skolekjøkkenet var da vår heimkunnskapslærer (av en eller annen grunn opererer det faget kun i nynorsk variant) og klasseforstander i et anfall av snøblind kreativitet tvang oss til å lage ostesmørbrød med leverpostei i stedet for skinke under osten.
Det tok mangfoldige år før jeg kunne se leverposteien i hvitøyet igjen. Oy vey.

Grillski sa...

Før jeg sier "IIIIISJ", må jeg bare si hei kjære!

Vi kan alstå konkludere med at det går knallhardt for seg i norsk skolevesen. Jeg glemmer aldri den dagen da heimkunnskaptøsa vår kom med ei bøtte frossent blod: "værsego unga, no ska vi lage blodpannekake!".

Facinerende å se ei bøtte med blod smelte.

Grillski sa...

Forresten, snakk litt Østfolding a! Ille morro se osv. Det helt klart en av mine favorittdialekter. Raaaymond her kommer jeg!

Anonym sa...

Your are Nice. And so is your site! Maybe you need some more pictures. Will return in the near future.
»

Anonym sa...

I find some information here.